پاناسونیک به دنبال گسترش بازارها شرکت پاناسونیک نیز که باتری های الکتریکی ماشین های برقی تسلا را تامین می کند، به دنبال افزایش تولید است.
نکته قابل توجه این است که با وجود 40 درصد افزایش قیمت نیکل از دوسال گذشته تابه حال، تهیه این فلز در حال حاضر تنها 15 درصد از هزینه کل این شرکت را تشکیل می دهد که نسبت به سال 2020، 10 درصد کمتر شده است.
– نگرانی از کمبود فلزات باتری به دلیل افزایش تولید خودروهای برقی ” دنیای معدن- شکیبا خیرخواهان : استقبال از انرژی پاک و توجه همگانی به کاهش مصرف آلاینده ها تقاضای فلزات باتری را بیش از هر زمان دیگری افزایش داده است.
مقامات نیز معتقدند این مساله می تواند چالش هایی برای صنعت خودروهای برقی چین ایجاد کند.
از طرفی چین قصد دارد تولید فلزات غیرآهنی خود را افزایش دهد، به همین دلیل می خواهد بودجه تحقیقاتی برای تولید باتری های برقی را افزایش دهد.
به گزارش سایت قطره و به نقل ازوال استریت ژورنال، جمعه گذشته این شرکت درحال مذاکره با آمریکا برای ساخت کارخانه ای جدید در خاک این کشور به ارزش 4میلیارد دلار بود.
به عنوان مثال، صنایع معدنی پیلبرا در استرالیا به دلیل افزایش بالای تقاضای لیتیوم، افزایش درآمد 577برابری را در سال جاری تجربه کرده است.
پیش بینی می شود تسلا بین 4/ 1 تا 5/ 1میلیون خودرو تا آخر سال 2022 تولید کند.
به گزارش سایت قطره و به نقل ازدنیای معدن، برآوردها نشان می دهد که نیاز شرکت های برتر خودروسازی در دنیا همچون تسلا به فلزات غیر آهنی به دلیل افزایش تولید خودروهای برقی خود حتی از میزان تولیدشده بیشتر است.
کلید واژه ها: افزایش – تولید – خودروهای برقی – افزایش تولید – دنیا – خودرو – فلزات – آلاینده ها – لیتیوم – کاهش مصرف – انرژی پاک – باتری – استقبال – آلاینده – نیاز – شرکت های برتر – نگرانی – همگانی – داده – تسلا – دیگری – انرژی – ادامه دارد – خودروسازی – شرکت تسلا – کاهش – شرکت – زمان – برقی – مصرف
منبع
استقبال از انرژی پاک و توجه همگانی به کاهش مصرف آلاینده ها تقاضای فلزات باتری را بیش از هر زمان دیگری افزایش داده است.
در حال حاضر برآورد می شود برای تولید 20 میلیون خودرو، تسلا به تنهایی نیاز به حجمی بیشتر از کل لیتیوم و گرافیت طبیعی تولیدشده در سال گذشته دارد.
برای مثال بهای لیتیوم از مارس تاکنون به دلیل کاهش قیمت کبالت از 92 هزار دلار به زیر 50 هزار دلار به ازای هر تن دچار کاهش قیمت شده؛ ولی با افزایش تقاضا در سال های جاری، احتمال جهش قیمتی برای این فلزات به دلیل عدم تعادل بین عرضه و تقاضا بسیار بالاست؛ چراکه با افزایش توجه خودروسازان به تولید اتومبیل های انرژی پذیر تامین عرضه فلزاتی همچون لیتیوم، نیکل، کبالت و گرافیت مشکل مهم تری نسبت به افزایش قیمت آنها خواهد بود.
این کارخانه ژاپنی به دنبال افزایش ظرفیت تولید به دلیل نیاز رو به رشد تسلا و دیگر کارخانه های ساخت اتومبیل های برقی است؛ چرا که مصرف کنندگان نیز از خودروهای انرژی پاک استقبال می کنند.
همچنین الکم از مهم ترین تولیدکنندگان لیتیوم در دنیا، درآمدی معادل 377میلیون دلار را در سال جاری به دست آورده که به دلیل افزایش تقاضا برای فلز لیتیوم است.
ایلان ماسک به تازگی اعلام کرده است که شرکت تسلا تا قبل از 2030 به تولید20میلیون خودرو در سال دست خواهد یافت.
این مساله برای سایر فلزات باتری نیز صادق است.
این مقدار برای لیتیوم نیز 65 درصد است.
پاناسونیک در ماه ژوییه نیز اعلام کرد در حال ساخت کارخانه ای برای افزایش تولید باتری اتومبیل های برقی در ایالت کانزاس است.
تلاش چین برای افزایش تولید طبق اعلام یکی از مقامات ارشد صنعت فلزات در چین، این کشور نیاز دارد تا وابستگی خود به کشورهای خارجی برای تامین فلزات را کاهش دهد؛ چرا که این وابستگی ریسک هایی برای صنعت خودروهای الکتریکی این کشور به وجود می آورد.
این مقام معتقد است، میزان اتکای چین به خود برای تامین فلزات غیر آهنی و منابع معدنی بسیار پایین است.
این مساله نگرانی ها را افزایش داده است؛ چرا که طبق آمار و ارقام، تنها شرکت تسلا برای تامین لیتیوم موردنیاز خود به موجودی بیش از 5/ 1برابر لیتیوم تولیدشده در کل دنیا در سال گذشته نیاز خواهد داشت.
دلیل عمده این جهش قیمتی افزایش هشت برابری قیمت لیتیوم در طول این دوره زمانی است.
همچنین خبرها حاکی از آن است که پاناسونیک به منظور افزایش عرضه باتری های برقی به دنبال افتتاح کارخانه های جدیدی در آمریکاست؛ چراکه این شرکت نگران است از رقبای خود همچنون ال جی و امپرکس عقب بماند.
البته بهای فلزات باتری از ماه مارس سال میلادی جاری تاکنون کاهش پیدا کرده است.
همچنین به بیش از 36 درصد کل کبالت عرضه شده در سال 2021 نیز نیاز خواهد داشت.
طبق اعلام این وزارت، بودجه تحقیقی برای افزایش تولید باتری های برقی افزایش خواهد یافت تا وابستگی این کشور به تامین باتری های لیتیومی شرکت های خارجی کاهش یابد.
البته وضعیت دیگر فلزات باتری نیز مانند لیتیوم است،به طوری که هیچ تولید کننده ای نمی تواند 8/ 1میلیون تن مس را در سال عرضه کند؛ میزانی که تسلا برای رسیدن به هدف خود نیاز دارد.
در سپتامبر 2020 مصرف لیتیوم در ساخت باتری های خودروی شرکت تسلا تنها 6/ 11 درصد از هزینه کل را تشکیل می داد، در حالی که این میزان در ژوییه سال جاری میلادی به 46 درصد رسیده است.
با وجود اینکه پاناسونیک از روزهای ابتدایی تولید باتری های الکترونیکی شرکت تسلا را برعهده داشته؛ اما به دنبال ظهور کمپانی های رقیب همچون ال جی و شرکت تکنولوژی امپرکس چین، با کاهش تقاضا مواجه شده است.
طبق اعلام هو چانگ پینگ، معاون رییس انجمن صنایع فلزی غیر آهنی چین، در حال حاضر این کشور بیش از 90 درصد کبالت و نیکل موردنیاز خود را از کشورهای خارجی تامین می کند.
به همین دلیل تسلا اعلام کرد که به تولید 20میلیون خودرو تا قبل از سال 2030 دست خواهد یافت.
با قیمت های حال حاضر تسلا به 100میلیارد دلار بودجه برای خرید 1/ 11میلیون تن مواد خام نیاز دارد تا بتواند به هدف ساخت 20میلیون خودرو تا قبل از سال 2030 برسد.
این شرکت باوجود تعطیلی های چندباره به دلیل سیاست کرونا صفر، کاهش مصرف برق در شرق آسیا و تاخیر در شروع کار کارخانه های آلمان توانسته است تولید خود را افزایش دهد.
به احتمال زیاد اوکلاهاما مکان ساخت این کارخانه جدید است؛ گرچه هنوز توافق قطعی بین دو طرف شکل نگرفته است.
این کشور در حال حاضر وابستگی زیادی به شرکت های خارجی برای تامین این نوع فلزات دارد.
همچنین هفته گذشته وزارت صنایع چین در راستای افزایش بهره وری تولید نیکل، لیتیوم و کبالت قوانینی را وضع کرد.
درصورتی که در زمان اعلام هدف این شرکت برای افزایش تولید خودرو، بودجه موردنیاز برای تامین این مقدار فلز خام 8/ 44میلیارد دلار تخمین زده شده بود.
در حال حاضر امپرکس بزرگ ترین تولیده کننده باتری های برقی در جهان است.